• Scheidsrechter

  Wedstrijden spelen kan niet zonder scheidsrechter

  Niet iedereen vindt het even leuk om een wedstrijd te (moeten) fluiten. Maar de scheidsrechters zijn wel hard nodig, zonder scheidsrechters is de kans dat een wedstrijd uit de hand loopt groot. Om een goede scheidsrechter te worden/zijn is het belangrijk dat je de gebaren en regels kent. Ook is het belangrijk dat je op tijd bent en je best doet om een wedstrijd goed te leiden. Jij vindt het ook niet leuk als een scheidsrechter niet fluit voor een fout op jou of voor lopen van de tegenstander. Onthoud dat als je aan het fluiten bent!

  Verder zijn er enkele belangrijke zaken voor en tijdens een wedstrijd:

  • Kom op tijd voor de wedstrijd (tenminste 15 minuten van tevoren);
  • Wees voorbereid. Weet welke wedstrijd je fluit. Zijn er andere zaken die spelen zoals een derby. Deze informatie kan beeld geven van hoe de teams de wedstrijd ingaan en wat dan van jou en je mede scheidsrechter wordt verwacht;
  • Leg contact bij de tafelaars, want samen zorgen jullie voor het goede verloop van een wedstrijd. Dus maak goede afspraken;
  • Leg contact met de coaches (stel je voor en informeer of de teams al eerder tegen elkaar hebben gespeeld en hoe de wedstrijd toen is verlopen)
  • Controleer de gegevens op het digitale wedstrijd formulier (DWF). Zorg er voor dat je ook de werking van het DWF kent. Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor de controle van spelers gegevens voor aanvang wedstrijd en voor het afsluiten en vastleggen van de wedstrijdgegevens in het DWF.
  • Ken de spelregels! Als je moeten fluiten bij de U10/U12 gelden andere regels! Link naar: Spelregels U8, U10 & U12 wedstrijden - Basketball.nl
  • Wees consequent en let op fair play! Dit bij de spelers, coaches en het publiek. Als deze laatste groep zich misdraagt, leg contact met de coaches. Zij kunnen het publiek aanspreken c.q. tot gewenst gedrag manen. Ga als scheidsrechter niet in discussie met toeschouwers.

  Hieronder vind je links naar diverse interessante pagina’s over de regels en gebaren voor de scheidsrechter. Ook is er een link naar voorbeeldfilmpjes, hierin kan je kijken naar bepaalde situaties zoals lopen, inworp, diverse seconde-regels, enz.

  Spelregels
  https://www.basketball.nl/competities/spelregels/spelregel-downloads/

  Gebaren scheidsrechter
  https://www.basketball.nl/competities/spelregels/spelregels/scheidsrechterssignalen/

  Voorbeeld filmpjes
  https://www.basketball.nl/competities/spelregels/spelsituaties/